Τα ωκύπτερα στο μετάλλιο του Ioannina Lake Run 2023

Τα ωκύπτερα στο μετάλλιο του Ioannina Lake Run 2023
Wednesday, 20 September 2023

Τα ωκύπτερα, μια βραχυγραφία της παράστασης του αετού, αγαπημένου πτηνού του Δία, ιδρυτή του αρχαιότερου ελληνικού μαντείου της Δωδώνης, πάνω σε σχηματοποιημένο κεραυνό, σύμβολο του πατέρα των θεών και των ανθρώπων, κοσμούν το μετάλλιο του Ioannina Lake Run 2023.

Το ξεχωριστό αυτό μετάλλιο, που σηματοδοτεί παράλληλα και την αρχή μιας συνεργασίας της κορυφαίας δρομικής διοργάνωσης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, παρουσιάστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων από την αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Βαρβάρα Παπαδοπούλου, τον γενικό διευθυντή του Ioannina Lake Run Ηλία Σπυριούνη και την υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της διοργάνωσης Αγνή Δρίμτζια.
Το μετάλλιο θα δοθεί, πέραν των νικητών, σε όλους τους συμμετέχοντες του Γύρου Λίμνης Ιωαννίνων των 30 χλμ., των αγώνων δρόμου 10 και 5 χλμ., καθώς και σε όσους τρέξουν στον Παραλίμνιο Δρόμο 1.000 μ. για ΑμεΑ, δηλαδή σε έναν αριθμό 3.700 δρομέων, όπως εκτίμησε ο κ. Σπυριούνης, υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν η διοργάνωση συνεργάστηκε με τον κορυφαίο γλύπτη Θεόδωρο Παπαγιάννη, που φιλοτέχνησε μια σειρά τεσσάρων μεταλλίων, για να πάρει τη σκυτάλη η συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο πλαίσιο της οποίας δημιουργήθηκαν άλλα τέσσερα μετάλλια, ένα από τον καθηγητή Χρήστο Σκαλκώτο και τρία από τους φοιτητές Βαγγέλη Χαλκιά, Δώρα Πέτσα και Γιάννη Νάση, μετά από διαγωνισμό.
«Ήταν επιθυμία μας να συνδεθούμε με το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και θέλαμε ένα μετάλλιο αντιπροσωπευτικό του μουσείου», τόνισε ο κ. Σπυριούνης, ευχαριστώντας την κα Παπαδοπούλου για την ανταπόκριση και ευχόμενος αυτή η συνεργασία να είναι η αρχή και για άλλα πράγματα στη συνέχεια.
Τιμή για το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και για την ίδια προσωπικά χαρακτήρισε τη συνεργασία η κα Παπαδοπούλου, προσθέτοντας ότι ήταν εξαιρετική η ιδέα να υπάρχει μια απεικόνιση σχετική με το Αρχαιολογικό Μουσείο στα μετάλλια των αγώνων.
«Επιλέξαμε τα ωκύπτερα, μία δέσμη κεραυνών και φτερών του αετού, σύμβολα του Δωδωναίου Δία, που απεικονίζονται σε αρκετά αντικείμενα που έχουν βρεθεί στην αρχαία Δωδώνη. Είναι επίσης χαρακτηριστικό σύμβολο της Ηπειρωτικής Συμμαχίας και απεικονιζόταν σε νομίσματά της», ανέφερε η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, εντάσσοντας την όλη συνεργασία στη γενικότερη προσπάθεια εξωστρέφειας του Αρχαιολογικού Μουσείου.