Οι δρομείς ψηφίζουν Ioannina Lake Run και φέτος

Οι δρομείς ψηφίζουν Ioannina Lake Run και φέτος
Wednesday, 06 September 2023

Γιάννενα και Ioannina Lake Run ψηφίζουν και αυτόν τον Σεπτέμβριο οι κορυφαίοι δρομείς της χώρας, που ετοιμάζονται να τρέξουν τα 30 χλμ. γύρω από τη λίμνη Παμβώτιδα, μαζί με δεκάδες εκατοντάδες δρομείς απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Γύρος Λίμνης Ιωαννίνων και οι αγώνες, που τον πλαισιώνουν, θα πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο 23-24 Σεπτεμβρίου, με μεγάλο χορηγό την εταιρεία Βίκος Α.Ε. και επίσημο χορηγό τη bwin. Η διοργάνωση να συμπληρώνει φέτος 17 χρόνια ανελλιπούς παρουσίας στα δρομικά δρώμενα της χώρας, αποτελώντας την πρώτη επιλογή για την πλειονότητα των δρομέων, παρά το ότι την ίδια περίοδο είναι στο καλεντάρι πολλοί ακόμη αγώνες δρόμου μεγάλων αποστάσεων.
Το παρών αναμένεται να δώσουν φέτος ο νικητής των τεσσάρων τελευταίων Γύρων Λίμνης και τρίτος στον περσινό Μαραθώνιο της Αθήνας Κωνσταντίνος Σταμούλης, ο νικητής του περσινού Μαραθωνίου και δεύτερος στον Γύρο Λίμνης το 2022 Χαράλαμπος Πιτσιώλης και ο τέταρτος στον Μαραθώνιο Παναγιώτης Καραΐσκος, ενώ στις γυναίκες ξεχωρίζουν οι παρουσίες της περσινής νικήτριας του Μαραθωνίου και του Γύρου Λίμνης Βασιλικής Κωνσταντινοπούλου, της νικήτριας του Μαραθωνίου και του Γύρου Λίμνης το 2021 Γκλόριας Πριβιλέτζιο, καθώς και της δεύτερης στον περσινό Μαραθώνιο της Αθήνας Κατερίνας Ασημακοπούλου.
«Η παρουσία των κορυφαίων Ελλήνων αθλητών αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στο Ioannina Lake Run, όπως ψήφο εμπιστοσύνης αποτελεί και ο συνολικός αριθμός των συμμετοχών, που αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο φέτος σε ό,τι αφορά τον αγώνα των 30 χλμ. Κάτι, βέβαια, που δεν το έχουμε καταφέρει μόνοι μας, αλλά με τη συμβολή της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ιωαννιτών και του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, αλλά και με την τεράστια βοήθεια των εθελοντών και τη στήριξη των χορηγών», τόνισε ο διευθυντής του Ioannina Lake Run Ηλίας Σπυριούνης, στο πλαίσιο της κεντρικής συνέντευξης τύπου.
Ζητούμενο για τη διοργάνωση αποτελεί και η πιο ενεργή παρουσία των θεατών στη διαδρομή, με τον κ. Σπυριούνη να απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε συλλόγους, σχολεία και ομάδες να δώσουν το παρών και να ενθαρρύνουν τους αθλητές σε κάθε μέτρο της διαδρομής και όχι μόνο στην αφετηρία και τον τερματισμό, όπου παραδοσιακά συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός θεατών.
Ένα επιπλέον ζητούμενο έχει να κάνει με τη φέρουσα ικανότητα των ξενοδοχειακών υποδομών, καθώς διαπιστώνεται αδυναμία κάλυψης των αναγκών για τις μέρες του αγώνα. «Δεν μπορούμε να ανέβουμε σε αριθμό συμμετοχών ψηλότερα, καθώς δεν υπάρχουν κλίνες. Προτρέπουμε όσους θέλουν να συμμετέχουν στο Ioannina Lake Run για φέτος, να εξαντλήσουν τα περιθώρια αναζήτησης, έστω και σε γειτονικές περιοχές, τις λίγες ημέρες που είναι ακόμη ανοιχτές οι συμμετοχές», υπογράμμισε ο κ. Σπυριούνης.

Περιουσιακό στοιχείο
Πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο για τον Δήμο Ιωαννιτών χαρακτήρισε το Ioannina Lake Run ο δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τους διοργανωτές. Όπως ανέφερε, αποτελεί πλέον μια πολύ σημαντική διοργάνωση σε πανελλήνιο επίπεδο, που εξυψώνει και αναδεικνύει την πόλη, με τον Δήμο Ιωαννιτών να τον στηρίζει «ψυχή τε και σώματι», συνδράμοντας σε ό,τι του ζητηθεί.
Για μια διοργάνωση που κάθε χρόνο ξεπερνά τις προσδοκίες, έκανε λόγο από την πλευρά του ο περιφερειακός σύμβουλος Χάρης Λαζάνης, δηλώνοντας υπερήφανος που η Περιφέρεια Ηπείρου αποτελεί συνδιοργανωτή. Όπως σημείωσε, ο πήχης έχει μπει πολύ ψηλά τα τελευταία χρόνια, με την Περιφέρεια να είναι αρωγός σε όλα τα επίπεδα, καθώς πιστεύω της είναι ότι ο αθλητισμός αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης.

Χρηματικά έπαθλα
Και φέτος προβλέπονται χρηματικά έπαθλα για τους τρεις πρώτους νικητές και τις τρεις πρώτες νικήτριες του Γύρου Λίμνης των 30 χλμ., με αθλοθέτη τη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, η οποία από πέρυσι είναι αθλοθέτης και του ρεκόρ διαδρομής, ενώ αποτελεί χορηγό και του Παραλίμνιου Δρόμου 1 χλμ. για ΑμεΑ.
«Η τράπεζα του τόπου μας δε θα μπορούσε να λείπει από τον αγώνα του τόπου μας», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Ηπείρου Ιωάννης Βουγιούκας, σημειώνοντας, βέβαια, πως το Ioannina Lake Run πλέον αποτελεί από τις σημαντικότερες διοργανώσεις και σε πανελλήνιο επίπεδο.
Στη σημασία του Γύρου Λίμνης για την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού αναφέρθηκε, από την πλευρά του εντεταλμένος εκτελεστικός σύμβουλος της Τράπεζας Ηπείρου Βασίλειος Τσουκανέλης, ενώ σημείωσε και την κοινωνική διάσταση, καθώς αποτελεί ένα κίνητρο υγείας για τους νέους ανθρώπους.

Παράλληλοι αγώνες και ξεχωριστές δράσεις
Εκτός από τον αγώνα των 30 χλμ. την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, που τον πλαισιώνουν ο αγώνας των 10 χλμ. την ίδια μέρα και των 5 χλμ. μία ημέρα νωρίτερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και φέτος τους αγώνες ψυχαγωγικού χαρακτήρα Μαμά – Καρότσι, Family Run, Παραλίμνιο Δρόμο ΑμεΑ και το Kids Race για μαθητές των τελευταίων τεσσάρων τάξεων του Δημοτικού, με δωρεάν συμμετοχή.
«Είναι μια προσπάθεια να καλλιεργήσουμε την έννοια της συμμετοχής και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε τους αυριανούς δρομείς του Γύρου Λίμνης», τόνισε η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Ioannina Lake Run Αγνή Δρίμτζια, η οποία αναφέρθηκε και σε δύο άλλες δράσεις της φετινής διοργάνωσης.
Η πρώτη αποτελεί συνέχεια της φωτογραφικής έκθεσης Stills in Motion, με τα φωτογραφικά έργα των Άγγελου Ζυμάρα, Δημήτρη Τοσίδη και Κωνσταντίνου Τσακαλίδη να παίρνουν μια άλλη διάσταση από τα χέρια των μελών του Σωματείου Πτυχιούχων Ανωτάτων Σχολών Εικαστικών Τεχνών Ηπείρου. Κάθε εικαστικός θα αναλάβει να ξαναζωντανέψει το κάθε έργο, δίνοντάς του μια νέα μορφή, με κεντρική ιδέα την ανακύκλωση.
Η δεύτερη δράση είναι η συμμετοχή της διοργάνωσης στη φετινή εκστρατεία για τον Παγκόσμιο Μήνα Alzheimer.Μια ομάδα δρομέων που δημιουργείται με πρωτοβουλία του Κέντρου Ημέρας Άνοιας Ιωαννίνων της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης – ΕΨΕΠ θα πάρει μέρος στον αγώνα των 5 χλμ. διαδίδοντας το μήνυμα «Ποτέ πολύ νωρίς, ποτέ πολύ αργά».
«Νιώθουμε προνομιούχοι που γίναμε μέρος αυτής της διοργάνωσης», τόνισε ο επιστημονικός υπεύθυνος της ΕΨΕΠ, ψυχίατρος Βαγγέλης Παππάς, αναφερόμενος και στην επιτυχημένη συνεργασία των δύο πλευρών και προηγούμενα χρόνια. Όπως ανέφερε, η άνοια αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα και η άσκηση είναι το φάρμακο και για να προλάβει προβλήματα υγείας και για να τα θεραπεύσει.

To Ioannina Lake Run διοργανώνουν η ΑΜΚΕ Limni και ο Α.Ο. Ποσειδών Ιωαννίνων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Δήμο Ιωαννιτών και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού. Μεγάλος χορηγός είναι η εταιρεία Βίκος Α.Ε., επίσημος χορηγός η bwin και χορηγοί η Τράπεζα Ηπείρου και η Puma. Επίσημοι υποστηρικτές είναι οι εταιρείες Energean, Volton, Garmin, Conferre SA και Wapp. Χορηγοί μετακίνησης είναι η Cupra και η Autolinea Ioannina, και επίσημος χορηγός αερομεταφορών η Aegean. Υποστηρικτές τροφοδοσίας οι Γιολδάσης, Dole, Αλλατίνη, Nomad και Maurten.