Μικροί και μεγάλοι έτρεξαν «Στους Δρόμους του Περάματος»

Μικροί και μεγάλοι έτρεξαν «Στους Δρόμους του Περάματος»
Sunday, 16 September 2018

Μια γιορτή του αθλητισμού και του περιβάλλοντος αποτέλεσαν οι εκδηλώσεις «Στους Δρόμους του Περάματος», που ήταν και η αφετηρία των πολύπλευρων δράσεων του 12ου Γύρου Λίμνης Ιωαννίνων.

Περίπου 400 δρομείς κάθε ηλικίας, παιδιά στην πλειονότητά τους, πήραν μέρος στους αγώνες 1.500 και 3.500 μ., που οργάνωσαν ο Α.Ο. Ποσειδών Ιωαννίνων και η Limni, με τη συνδρομή του χορηγού του αγώνα Σπηλαίου Περάματος και τη συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου Περάματος «Το Σπήλαιο», του Αθλητικού Ομίλου Προοδευτική Περάματος και της Δημοτικής Κοινότητας Περάματος.

Η εκκίνηση και των δύο αγώνων δόθηκε σε απόσταση αναπνοής από τα νερά της Παμβωτιδας, πάνω στο ξύλινο κατάστρωμα στο παραλίμνιο πάρκο Περάματος, με τους δρομείς να διανύουν τα πρώτα 300 μ. εντός του πάρκου και στη συνέχεια να τρέχουν στους δρόμους του οικισμού, κάτω από το Σπήλαιο Περάματος, και να τερματίζουν στο Κέντρο Προβολής Σπηλαίου «Άννα Πετροχείλου», όπου μπορούσαν να ξεδιψάσουν με φυσικό μεταλλικό νερό και αναψυκτικά Βίκος.

Στόχος της διοργάνωσης, πέρα από το να αποτελέσει μια «προθέρμανση» για τους κύριους αγώνες του επόμενου Σαββατοκύριακου, ήταν να δώσει την ευκαιρία να αναδειχθεί ένα ακόμη όμορφο σημείο της παραλίμνιας περιοχής, όπως είναι το παραλίμνιο πάρκο, που σχετικά πρόσφατα παραδόθηκε προς χρήση, καθώς και να δοθεί η δυνατότητα στον κόσμο να περπατήσει στο Πέραμα και να επισκεφθεί το περίφημο Σπήλαιο με έκπτωση 50%.

Σημαντική βοήθεια στη διοργάνωση των αγώνων προσέφεραν οι προπονητές των αθλητικών σωματείων Ποσειδών Ιωαννίνων, ΑΓΣΙ και ΕΚΑ Δωδώνη, οι πολυάριθμοι εθελοντές κατά μήκος της διαδρομής, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και η Τροχαία Ιωαννίνων, ενώ οχήματα για τις ανάγκες της διοργάνωσης διέθεσε η Autolinea-Kia Motors.

ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ

Αν και ο αγώνας ήταν ψυχαγωγικού χαρακτήρα, χωρίς επίσημη χρονομέτρηση, απονεμήθηκαν μετάλλια και διπλώματα στους τρεις πρώτους νικητές και στις τρεις πρώτες νικήτριες των δύο αγώνων.

Στα 1.500 μ., πρώτος στην κατηγορία αγοριών αναδείχθηκε ο Δημήτρης Χήρας (ΑΓΣΙ), δεύτερος ο Λάμπρος Κωστακίτσης και τρίτος ο Κωνσταντίνος Μανούσης (Α.Ο. Ποσειδών). Στα κορίτσια, πρώτες έκοψαν το νήμα οι Χρύσα Ανδρούτσου και Αγγελική Μεντή (ΑΓΣΙ), δεύτερη τερμάτισε η Μαριλένα Σμπόνια (ΑΓΣΙ) και τρίτη η Άννα Βασδέκη από το Πέραμα.

Στα 3.500 μ., πρώτος στα αγόρια ήταν ο Νέστωρ Κολιός (ΑΓΣΙ), δεύτερος ο Ορφέας Ιωάννου (ΑΓΣΙ) και τρίτος ο Πέτρος Λώλης (ΕΚΑ Δωδώνη). Στα κορίτσια, πρώτη τερμάτισε η Νικολέτα Τζαβάρα, δεύτερη η Νικολέτα Μάκου (ΑΓΣΙ) και τρίτη η Ελισάβετ Σκανδάλη (ΑΓΣΙ).

Τις απονομές στους νικητές και τις νικήτριες έκαναν ο πρόεδρος του Σπηλαίου Περάματος Νίκος Σαρακατσάνος, ο πρόεδρος του ΑΟ Προοδευτική Περάματος Κώστας Παύλου, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Περάματος «Το Σπήλαιο» Παύλος Τσιρώνης και η εκπρόσωπος της ΒΙΚΟΣ ΑΕ, μεγάλου χορηγού του 12ου Γύρου Λίμνης Ιωαννίνων, Έλενα Χρυσοβιτσινού.

Μια αναμνηστική φωτογραφία μπροστά στην αψίδα των νικητών έβγαλαν και οι παίκτριες της γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου της Προοδευτικής Περάματος, λίγο πριν την αναχώρησή τους για φιλικό αγώνα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους για τη συμμετοχή τους στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής κατηγορίας.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Μια περιβαλλοντική «πινελιά» πρόσθεσε στην επιτυχημένη διοργάνωση ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας. Σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων από το νέο του «σπίτι» στο Πέραμα, οργάνωσε βιωματικά εργαστήρια με θέμα τη βιοποικιλότητα της λίμνης, περιβαλλοντικά παιχνίδια και παρατήρηση πουλιών με τηλεσκόπιο και κιάλια. Επίσης,καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, μέλη του Φορέα διένειμαν έντυπο ενημερωτικό υλικό.

Στο παραλίμνιο πάρκο Περάματος βρέθηκε και το Followgreen , η πρώτη διαδραστική πλατφόρμα, που ενώνει τον δήμο με τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τα σχολεία με κοινό στόχο την αύξηση της ανακύκλωσης. Ο ειδικός σύμβουλος του δήμου Ιωαννιτών σε θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας Γιώργος Αντωνίου έδινε πληροφορίες και διένειμε ενημερωτικό υλικό για το ολοκληρωμένο και καινοτόμο πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης Followgreen με επιβράβευση των πολιτών.