Ένα μετάλλιο «υπενθύμιση» για την αξία της βιοποικιλότητας

Ένα μετάλλιο «υπενθύμιση» για την αξία της βιοποικιλότητας
Tuesday, 05 September 2017

Ένα ακόμη συλλεκτικό μετάλλιο, που αυτή τη φορά φιλοτέχνησε ο καταξιωμένος γλύπτης Χρήστος Σκαλκώτος, θα λάβουν οι δρομείς όλων των αγώνων του 11ου Ioannina Lake Run, στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου.

Ο αγώνας στην ομορφότερη διαδρομή της χώρας καθιέρωσε τα συλλεκτικά μετάλλια, που διακρίνονται όχι μόνο για την υψηλή αισθητική τους, αλλά και για το φιλοπεριβαλλοντικό τους μήνυμα, με τη λίμνη Παμβώτιδα να βρίσκεται στο επίκεντρο από το ξεκίνημά της διοργάνωσης.

Μετά τους Δρομείς του γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη, που «έκλεισαν» τα δέκα χρόνια του Γύρου της Λίμνης, το φετινό μετάλλιο εστιάζει στην βιοποικιλότητα του οικοσυστήματος της Παμβώτιδας. Τα χρυσά, ασημένια και χάλκινα μετάλλια παίρνουν τη μορφή ενός κορμοράνου, ενός πουλιού ιδιαίτερης σημασίας για τη λίμνη και για τον χαρακτηρισμό της ως προστατευόμενη περιοχή.

Χαρακτηριστικό του κορμοράνου είναι ο κίτρινος λαιμός του που διακρίνεται εύκολα. Είναι άριστος κολυμβητής και εξαιρετικός ψαράς, με χαρακτηριστικό γρήγορο πέταγμα με τεντωμένο το λαιμό. Μεγάλος αριθμός κορμοράνων ξεχειμωνιάζει στη λίμνη Παμβώτιδα, ενώ κάποια άτομα μένουν στη λίμνη όλο το χρόνο. Συχνά τον βλέπουμε να κάθεται σε στύλους και κλαδιά μέσα στη λίμνη, με ανοιχτές τις φτερούγες του για να τις στεγνώσει.

Η «τα πάντα τρέφουσα» φιλοξενεί περισσότερα από 170 είδη πουλιών, εκ των οποίων τα 34 προστατεύονται τόσο από την κοινοτική όσο και από την ελληνική νομοθεσία. Η βαλτόπαπια (Aythyanyroca) αποτελεί ένα είδος το οποίο απειλείται με εξαφάνιση παγκοσμίως, ενώ αλλά δέκα είδη πουλιών, συμπεριλαμβανομένου της λαγγόνας (Phalacrocorax pygmeus), ένα είδος μικρού κορμοράνου, είναι είδη που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής για τη διατήρηση τους.

Η δημιουργία του γλύπτη Χρήστου Σκαλκώτου, εμπνευσμένη από φακόσχημο σφραγιδόλιθο (7ος-6ος αι. π.Χ.), θα «ταξιδέψει» μαζί με τις αποσκευές των δρομέων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό, αποτελώντας μια ακόμη «υπενθύμιση» για την ανάγκη προστασίας και σεβασμού της φύσης και, ιδιαίτερα, του οικοσυστήματος της Παμβώτιδας.

Ο Χρήστος Σκαλκώτος ζει στην Αθήνα και διδάσκει στο τμήμα Πλαστικών Τεχνών στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Μετά τις σπουδές του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών, συνέχισε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βενετίας με πτυχίο στη Γλυπτική, Συντήρηση Πέτρας - Μαρμάρου και Ιστορία της Τέχνης. Ακολούθησαν σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Βενετίας (Cà Foscari), σε Ιστορία της Τέχνης και Ιστορία της Φιλοσοφίας.

Η 25ετής παραμονή του στην Ιταλία είναι πλούσια συμμετοχών σε εκθέσεις και βραβεία. Από το 1980 ασχολείται με εικαστικές εγκαταστάσεις στο χώρο, χρησιμοποιώντας νέον, μάρμαρο, μέταλλα, κεραμικό, βίντεο και φωτογραφικές διαφάνειες.